2011. szeptember 5., hétfő

… ÉS MEGINT PARADICSOM

Az előző részben egy gyors receptet írtam le Nektek. Most kicsit bővebben a paradicsomról is írok.                                                                                           
Most, hogy javában benne vagyunk a paradicsom szezonban, nálam alapként foglalja el a helyét a konyhában.
Nem említettem még, de tudni kell rólam, hogy azon kívül, hogy szeretem a konyhát, az egészséges életmódnak is igen nagy híve vagyok, ezért mindennek próbálok utánanézni, hogy mi miért jó.
A paradicsomról például tudni kell: gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulását és vízhajtó hatású.
Így nyár folyamán megpróbálom kiaknázni a paradicsom által nyújtott lehetőségeket.
A minap szükség volt a kreativitásomra, mert gyorsan kellett finom és tápláló ételt tennem az asztalra kamasz gyerekeimnek.
Ugye nem kell ecsetelni milyen kihívást tud jelenteni a kamaszok etetése.
Körbenéztem a kamrámban és a mélyhűtőmben. Találtam csirkemell filét, tarhonyát és elkezdtem a gondolataimat összerakni. A következő lett belőle.


Paradicsomos csirkemell bazsalikomos petrezselymes tarhonyával

4 személy részére
 Tarhonyához
·        2,5 dl-es bögre tarhonya
·        1 nagy marék bazsalikom és petrezselyem elegye
·        7,5 dl zöldégalaplé amit zöldségleves kockával is elkészíthetünk
·        2 evőkanál olaj
·        só és frissen őrölt bors
Paradicsomos csirkemellhez
·        1darab kicsontozott csirkemell szeletekre vágva
·        5 darab vagy 8 darab kisebb cikkekre vágott paradicsom
·        1 marék bazsalikom
·        oregano
·        liszt
·        olaj
·        só és frissen őrölt  bors
·        1 evőkanál méz vagy egy csapott evőkanál cukor
     
Egy bögre tarhonyát lepirítok két evőkanálnyi olajon szép arany barnára.
Felöntöm háromszoros mennyiségű zöldségalaplével, ha kell, még sózom borsozom, lefedem és mikor majdnem kész, rászórok egy nagy maréknyi finomra vágott bazsalikom és petrezselyem elegyét. Ezzel a köretem el is készült.
Amíg a tarhonya párolódik, a csirkemellet ceruza vastagságú csíkokra vágom, sózom és frissen őrölt borssal fűszerezem, rászórok egy evőkanál lisztet és kevés olajon hirtelen megsütöm. Kiszedem a csirke mellett a serpenyőből és a visszamaradt olajon, nagy lángon megpirítok 5 darab nagyobb, cikkekre vágott paradicsomot.
A paradicsomra sót és borsot örlök, finomra vágott bazsalikommal és oreganóval fűszerezem. Mikor egyet forrt a paradicsoma, rakok rá egy evőkanálnyi mézet, mert ez nagyon jól kihozza az ízeket.
(Ha nincs otthon mézetek, megteszi egy csapott evőkanálnyi cukor is.)
Hozzáadjuk a megpirított csirkemellet, egyet forralunk rajta.
Izlésesen tányérra rendezzük, megszórjuk reszelt parmezánnal.
Higgyétek el, nagyon finom, hamar elkészül és végre a tarhonyának új megjelenést sikerült adni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése