2011. szeptember 2., péntek

Pirított paradicsom fekete erdei sonkával

Megérkezett az első recept, remélem, elnyeri a tetszéseteket.
Szombaton a nagy kánikulában a szokásos hajnali piacozás után az én kicsi családom úgy döntött, hogy ne vigyem túlzásba a főzést.
Készítsek valami egyszerű, laktató és a gyomrot nem megterhelő ételt.
Szavazásra bocsájtottam a dolgot és egyöntetűen a pirított paradicsom győzött fekete erdei sonkával. Most ennek az elkészítését osztom meg veletek. 


Pirított paradicsom fekete erdei sonkával
                                                          
4 személy részére:
  • 12 darab közepes nagyságú paradicsom cikkekre vágva, ami lehetőleg szabadföldi érett és lédús legyen
  • 1 csomag fekete erdei sonka, amit csak széttépkedek
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
  • 1 marék bazsalikom levél laskára vágva
  • Olíva olaj, só, frissen őrölt bors
Ez az étel akkor a legfinomabb, ha wookban készítitek el.
A wookba beleöntök négy evőkanálnyi olajat, felhevítem, hozzáadom a cikkekre vágott paradicsomot  erős lángon folyamatosan pirítva tíz –tizenöt perc alatt  rázogatva, átkevergetve készre sütöm. Ennek a folyamatnak az a lényege, hogy a paradicsom ne párolódjon, hanem piruljon és szépen a serpenyő oldalán megkaramelizálódjon. Amikor elkészült, hozzátesszük a sonkát, bazsalikomot, fokhagymát és ekkor sózzuk és borsozzuk.
Ízlésesen tányérra rendezzük olivás gyökérkenyérrel vagy friss ropogós bagettel tálaljuk.
Könnyű nyári ebédnek vagy vacsorának fogyasztható.
És amiről nem készült fotó…..
Az étkezés fénypontja az edény oldalára karamelizálódott paradicsom kitunkolása a lágy kenyérrel. Hm ……. fincsi


1 megjegyzés: